Cultureel Centrum

Onze synagoge vormt het sociaal-cultureel middelpunt van het Joodse leven in Noord-Holland ten noorden van het Noordzeekanaal. 

Er worden regelmatig lezingen, tentoonstellingen en cursussen gehouden, concerten gegeven en er vinden in de synagoge  herdenkingen plaats. 

Alle te organiseren activiteiten hebben in meer of mindere mate een relatie tot het Jodendom en/of het vroegere Joodse leven in Alkmaar en omgeving. 

Memorabele activiteiten uit het verleden

2011:

Ter gelegenheid van de opening van de Alkmaarse Synagoge op 15 december 2011 bespeelt Moshé Lewkowitz  het carillon in de Waagtoren.

Aandoenlijk filmpje met Muziek:

De viering van LagBaOmer, de 33e dag van de Omer-telling, in de synagoge in Alkmaar. Het vuur brandt lekker op de vuurkorf en iedereen zit buiten in de zon. Tijdens het concert wordt er net buiten beeld een emmer water op de brandende vuurkorf gegooid met een enorme rookwolk als gevolg. Leuke muziek, lekker eten en twee lezingen over de betekenis van de Omer-telling door Diklah Zohar en een korte geschiedenis van de synagoge door Loes Citroen. Een prachtige middag met stralend weer. Geniet van de klezmer-muziek en de speciale rookeffecten. 

2013:
Over Cornelis Drebbel, die gewoond heeft op het adres van de sjoel, Hofstraat 15

 

Mei 2018
Artiance (Centrum voor de Kunsten Alkmaar) regisseert zinvolle en innovatieve samenwerkingsprojecten die het culturele klimaat van Alkmaar en de regio bevorderen. Artiance trad op in de synagoge met Theater na de Dam.

In de loop der jaren zijn diverse activiteiten aangekondigd. Ze zijn uiteraard niet meer actueel. Maar wellicht spreekt de vormgeving u aan.